פילאטיס שיקומי
פילאטיס היא שיטת אימון המתבססת על עקרונות כמו התארכות עמוד השדרה, נשימה ויכולת הפרדת תנועה תוך שליטה במרכז הגוף "POWER HOUSE"
הרבה לא יודעים אך שיטה זו גובשה לראשונה בזמן מלחמת העולם הראשונה כאשר פילאטיס, אשר היה גרמני במקור נכלא באנגליה במחנה לתושבים גרמניים ושם החל לטפל בפצועי מלחמה וחולים. בשלב הזה הוא שיכלל שיטות אימון בהן השתמש קודם לכן והתאים אותם לעבודה עם פצועים.
השילוב בין עולם הפילאטיס לפיזיותרפיה יוצר .כלי טיפולי ושיקומי נהדר
יציבה נכונה
מתייחסת למיקום תקין של חלקי הגוף ולמבנה תקין של חוליות עמוד השדרה אשר מאפשרים להחזיק ולהניע את הגוף ביעילות ובזקיפות קומה.
המונח יציבה לקויה מבטא מגוון מצבים, שבהם קיים שינוי או חוסר איזון במיקום ובמנח התקין של חלקי הגוף.
קיימת חשיבות רבה לאבחון מוקדם. במצבים בהם הבעיה היא מבנית והליקוי בעמוד השדרה אינו גמיש יש חשיבות משמעותית בהתערבות, בעיקר במטרה למנוע החמרה.
ההתערבות הטיפולית בפיזיותרפיה כוללת הסתכלות והבנת היציבה האינדיבידואלית של כל מטופל- הקניית מודעות והרגלי יציבה נכונים, הערכת אורך שרירים, גמישות מפרקית, טכניקת נשימה, כוח, סיבולת ומרכיבים נוספים.
יש לציין כי ניתן לשפר סימפטומטית בכל גיל גם אם הבעיה היא מבנית.
בליקויים מבניים מסוג סקוליוזיס משמעותי מומלץ להתייעץ עם פיזיותרפיסט המטפל בגישת שרוט.
Fascial manipulation
שיטת טיפול הפותחה על ידי פיזיותרפיסט איטלקי בשם Luigi Stecco.
השיטה כוללת אבחון מעמיק של ההיסטוריה הרפואית והסתכלות על המטופל כמכלול על מנת להתאים טיפול מדויק בבעיה.
פאשיה היא רקמת חיבור דקה העוטפת את אברי הגוף בצורה המשכית ותלת מימדית- מהרגליים ועד הראש. מהווה מרכיב משמעותי בהעברת כוחות, זרימת כלי דם ולימפה, קואורדינציה, תנועתיות וכאב. השיטה מבוססת על מחקרים מעמיקים, דיסקציות וניסיון קליני של עשרות שנים עם מגוון רחב ביותר של בעיות שלד שרירי.
דמיינו שאתם בתוך חליפת צלילה צמודה ומנסים להרים את היד ומרגישים שמשהו "תקוע" ומגביל אותכם - בדומה לזה, כאשר יש הידבקות של הפאשיה במקום אחד הדבר מוריד את הגמישות של הפאשיה ויכול לגרום להגבלה בטווח תנועה ולכאב במקום מרוחק.
כלומר, פגיעה ישנה כגון ניתוח, שבר ועוד יוצרים הידבקויות מקומיות באזור הפגיעה, תנועת ההחלקה של הפאשיה נפגעת, המתח עולה ומגביל תנועה באזור אחר. לדוגמא, שבר ביד יכול אחרי מספר שנים לגרום לכאבי צוואר. נשחרר את ההידבקות בפאשיה באזור היד והצוואר, יכולת ההחלקה של הפאשיה תשתפר, המתח ירד והכאב יעלם.
כאבי צוואר מכניים לא ספציפיים מצויים בקרב 30-50% מהאוכלוסייה.
לרוב מתאפיין בפעילות יתר ממושכת של שרירי הצוואר השטחיים הגורם לעייפות שרירית, ירידה בכוח ובסיבולת של אותם שרירים, בתחושת מנח מפרק הצוואר ובטווח תנועה צווארי.
כאבים ממקור צווארי יכולים להביא להגבלות בתנועה, כאבי ראש, סחרחורות, מיגרנות ולחולשה או שינוי בתחושה בגפיים העליונות.
הטיפול תמיד יתייחס לעמוד השדרה הגבי, לכתף, לשכמה וליציבה. לפי מחקרים נצפו תוצאות טובות בשילוב טיפול מנואלי המתייחס גם לעמוד השדרה העליון ותרגילי ייצוב צוואר וחגורת כתפיים במנחים שונים (ככל שיותר כנגד כוח הכובד יותר מאתגר).
הביומכניקה של הכתף
יש להסתכל על הכתף בהסתכלות רחבה-הכתף מחוברת לשכמה, לעמוד השדרה הגבי, לעצם הבריח שמחובר לעצם החזה שמחובר לצוואר ולגב. המשמעות היא שרוב המטופלים שבאים עם בעיית כתף יגיעו עם מצב שיש בעיה בכל הגוף.
25 אחוז מהכוח של הכתף בא מהגו והגפיים התחתונות, לכן תמיד יש להתייחס גם ליכולת התפקודית של הגפיים התחתונות. חייבים יציבות מספקת בגו וברגליים כדי לגייס פחות כוח במפרק בכתף- כלומר המצב ההפוך בו יש חוסר ביציבות גפה תחתונה יכול לחשוף את הכתף לעומס יתר!
רוב בעיות הכתפיים מחולקות ל2 קטגוריות:
1) 'צעירים / ספורטאים' עם רקע של over use/טראומה ואז נראה פריקות/שברים/פגיעות של הלברום. בטראומות שמקורן ב- over use צריך לתת לגוף מנוחה והעמסה נכונה על מנת להגיע לריפוי מלא.
2) כשמתקרבים לגילאי 30, 40 מתחילים לראות מצבים יותר ניוונים, פתולוגיות גידיות של שרירי הכתף המייצבים, צביטה/ impingement, דלקות חריפות של הגידים, מצבים של בורסיטיס אקוטית ועוד. Frozen shoulder ו-OA במפרק הכתף נפוצים יותר בגיל 50 פלוס. זה לא מפרק קלאסי לאוסטוארטריטיס כיוון שלא נושא משקל אך יכול לקרות גם שם. לרוב נובע מאיבוד שליטה שרירית לאורך זמן אשר מאיץ תהליך של הרס המפרק, או על רק פגיעות חוזרות עבר- אדם שהיו לו בעבר פריקות חוזרות המפרק יהיה חשוף ליותר תהליכים ניוונים.
בגלל שהכתף הינו המפרק הכי מובילי בגוף- פגיעה שם מביאה לאיכות חיים נורא קשה!
מהתפקוד הבסיסי ביותר כמו להתלבש, להרים מכנסיים, להגיע לראש, לחפוף, להסתרק. המשמעות היא פגיעה תפקודית קשה.
התפקוד התקין של מפרק הכתף תלוי מאוד בעבודת השרירים. אין התאמה בין המשטחים המפרקיים ולכן יש מרכיבים אקטיביים (שרירים) ומרכיבים פאסיביים כמו לחץ שלילי, ליגמנטים וקפסולה בתוך המפרק שמסייעים להחזיק אותם יחד. כאשר השרירים נפגעים או מאבדים איזון של תפקוד נכון- יש בעיות! הטיפול מורכב מהרבה עבודה על שיקום נוירומסקולרי וישנה מורכבות בזיהוי הגורם שיש לטפל בו.
חשוב להבין כי בטיפול בכתף יש לעשות הפרדה בין שרירים המחברים בין שכמה לגו לבין שרירים המחברים בין עצם הכתף לשכמה.
אי אפשר לעבוד על שיקום השרירים העמוקים סביב הכתף אם השכמה לא יושבת במקום שלה ולא מסוגלת לנוע בקצב הנכון ולהחזיק את עצמה!
סובלים מכאב/ירידה בתפקוד?
מוזמנים להתייעץ ולהגיע להערכה אישית על מנת להתאים לכם תוכנית טיפול אישית
נקע קרסול
מתיחה/קרע של רצועה או מספר רצועות המחברות בין עצמות כף הרגל והקרסול. מתיחה זו יכולה לקרות בדרגות חומרה שונות. מנגנון הפציעה הנפוץ ביותר הוא סיבוב פנימי של הקרסול עם פגיעה בקומפלקס הרצועות החיצוני של הקרסול. הטיפול משתנה בהתאם לחומרת הפציעה ובמידה ויש רקע של נקעים חוזרים.
יש לפנות להערכה ראשונית על מנת להחליט על הכיוון הטיפולי המתאים לכם.
השלב האקוטי:
טיפול בשלב זה יכלול טיפול מנואלי ותרגול עצמי במטרת הורדת כאב, נפיחות ושימור/שיפור טווחי תנועה סביב קרסול. בשלב זה לרוב ההמלצה תהיה מנוחה 'יחסית', קירור וחבישה אלסטית או טייפינג. בפציעות חמורות יותר ייתכן ויומלץ על סד או מקבע קרסול לתקופה ארוכה יותר ואף שימוש באמצעי עזר להליכה כמו קביים להורדת נשיאת משקל. יש לעודד תנועה בטווחים הלא כאובים ככל האפשר.
לאחר כ3 ימים לרוב הטיפול יתמקד בחזרה הדרגתית לתפקוד ולנשיאת משקל- עבודה על טווחי תנועה, יציבות ושליטה מוטורית סביב הקרסול. ישנה חשיבות לתחילת שיקום מוקדם – תרגול בשבוע הראשון לאחר הפציעה הוכח כמשפר תפקוד קרסול לטווח הקצר משמעותית. העבודה תתמקד בחיזוק שרירים סביב הקרסול, ניידות ותרגול פונקציונלי אקטיבי של הקרסול בדגש על שיווי משקל ויציבות דינמית סביב הקרסול עד לחזרה הדרגתית לתפקוד מלא.
באופן כללי חזרה לפעילות גופנית מלאה ולספורט מומלצת לאחר השגת טווחים מלאים ללא כאב, כוח סביב 70-80% מהכוח של הגפה הנגדית ועמידה על הרגל הפגועה עם עיניים עצומות למשך 30 שניות. עם זאת- כל מקרה לגופו ויש להתייעץ עם פיזיותרפיסט טרם חזרה לפעילות גופנית עצימה.
מניעת נקעים חוזרים:
כאמור, נקע מתאר מתיחה או קרע של רצועה –
כלומר פציעה זו גורמת ליתר תנועה במפרק.
19-72% מהמקרים יחוו נקעים חוזרים לאחר הנקע הראשוני.
איכות הרקמה שנפגעה לעולם לא תחזור להיות ב100% כפי שהייתה
ולכן ישנה חשיבות רבה לאימון השרירים סביב הקרסול בכדי לפצות על יתר התנועה,
לשפר יציבות סביב הקרסול ולמנוע נקעים חוזרים.